Vijesti

NAGRADNI NATJEČAJ: Kreativnost protiv smeća: umjetničko recikliranje otpada

Udruga Obala naših unuka raspisuje

NAGRADNI NATJEČAJ

Kreativnost protiv smeća: umjetničko recikliranje otpada

Jeste li ikada razmišljali o tome da kreirate skulpturu koristeći isključivo otpad? Ili pak o transformiranju i modificiranju uporabnih predmeta u spektakularna umjetnička – kiparska, slikarska, grafička djela? Koliko često pogledate komad otpada i pomislite: „Ovo se još može iskoristiti!“?
Udruga Obala naših unuka zalaže se za očuvanje planete za buduće generacije, a razmišljanje o održivosti svakako vodi u prirodu, koja postaje inspiracijom za stvaralački akt, korištenjem ondje pronađenih, odnosno od prirode odbačenih materijala! Uklanjanjem otpada iz prirode i osmišljavanjem ponovne upotrebe ne samo da umanjujemo količinu otpada u okolišu, već odbačenim predmetima možemo pružiti novu svrhu, bila ona uporabna, estetska ili edukativna i promotivna. Poticanje ponovne upotrebe materijala dio je ZERO WASTE strategije, koju potpisuju sve općine otoka Krka u zajedničkom nastojanju stvaranja održivog otoka Krka kao najčistijeg dijela Hrvatske.

Stoga se ovim putem pozivaju kreativni pojedinci svih struka da se odazovu pozivu na nagradni natječaj, čija je tema umjetničko recikliranje otpada.

1.     Svrha natječaja je promicanje reciklaže, tj. ponovnog korištenja otpadnog i drugog materijala te poticanje na kreativno i inovativno izražavanje (stvaranje). Natječaj je prilika da se informira i motivira javnost o ponovnom promišljanju otpada, činjenicama o reciklaži, odgovornom korištenju resursa i održivim kulturama, i to putem vlastitih kreativno-istraživačkih akcija i projekata. Dodajmo tome kako je jedan od osnovnih ciljeva ove inicijative podići svijest, ali i pružiti potporu svim programima usmjerenim ka poticanju ponovne upotrebe materijala i predmeta, kako bi se izgradilo osjećaj zajedništva među svim sudionicima natječaja, među otočanima koji podupiru ekološka nastojanja lokalne zajednice,  ali i veza između održivosti i umjetnosti.

2.    Tematska podloga svih prijavljenih radova treba biti povezana s konceptom vrednovanja prirode, održivog razvoja te očuvanja okoliša, čemu se pridodaje i briga o baštini, u namjeri promicanja vrijednosti autentičnog kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa.     

3.    Natječaj je zamišljen kao svojevrsna platforma koja će okupiti  veći broj sudionika. Njihov će zadatak biti promicanje etike recikliranja i kružne ekonomije, te razmjena iskustava i informacija, tako što će utjecati na svijest javnosti svojim umjetničkim djelima. Mogućnosti su mnogobrojne, a na vama je da izaberete onu koja najviše odgovara vašem senzibilitetu i namjeri te krenete u konkretnu stvaralačku akciju!

4.     Uvjeti natječaja:

-    Natječaj je javan.
-    Pravo sudjelovanja imaju svi stalni ili povremeni stanovnici otoka Krka te krčki gosti i turisti.
-    Radovi moraju tematizirati i na kreativan način predstaviti reciklažu ili neki drugi srodan medij.
-    Radovi moraju biti kreirani od najrazličitijih tipova otpadnog ili od prirode odbačenog materijala. Sudionici natječaja odlučuju hoće li njihov rad biti slika, skulptura, grafika, instalacija ili slično, odnosno predmet dekorativne, uporabne ili pak suvenirske vrijednosti.
-    Jedan autor može prijaviti najviše tri rada. Svaki rad mora biti označen podacima o autoru (ime i prezime, godina rođenja, zanimanje, adresa, kontakt telefon i e-mail).
-    Radovi moraju imati naslov i kratki popratni (opisni) tekst – koncept, ne dulji od pola kartice teksta.
5.     Sve radove prispjele na natječaj pregledat će i vrednovati ocjenjivačka komisija te izabrati tri najbolja (najuspjelija) rada.

6.     Autori ili autorski kolektivi najboljih (najuspjelijih) radova bit će nagrađeni:

1.    nagrada – 300 eura + vikend boravak u Valamarovoj destinaciji Poreč
2.    nagrada – 200 eura + Valfresco poklon bon
3.    nagrada – 100 eura + poklon paket Valamara

7.    Natječaj je otvoren od 15. lipnja do 30. kolovoza 2024. godine.
8. Sudjelovanjem na natječaju, autor je suglasan da se njegov rad može koristiti u promotivne svrhe udruge Obala i kompanije Valamar te se odriče autorskih ili bilo kojih drugih prava, osim prava na isticanje imena autora.
9. Udruga Obala zadržava pravo poništenja natječaja bez posebnog obrazloženja i snošenja troškova ili drugih novčanih i ostalih eventualno nastalih posljedica.
10. Udruga Obala zadržava pravo ne dodijeliti nagrade, u slučaju da pristigli radovi ne zadovolje kriterije ocjenjivačkog povjerenstva.
11. Radovi se dostavljaju na adresu: Krk, Zagrebačka 9, 51500 Krk, s istaknutom napomenom: Za nagradni natječaj Kreativnost protiv smeća
12. Rezultati natječaja bit će objavljeni uz javnu izložbu radova, a nagrade dodijeljene u gradu Krku u rujnu ili listopadu 2024. godine. Točno vrijeme održavanja biti će naknadno objavljeno.
13.    Sudjelovanjem na natječaju svi sudionici neopozivo prihvaćaju uvjete natječaja.

Dodatne informacije dostupne su na adresi obala@obala.hr i telefonom na +385 917299586.


Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

31.0°

Krk, Baška
27.07.2024 14:00

Vjetar
E - m/s
Vlaga
-%