Vijesti

DOBRO EST FEST

Dobro došli na Dobro est Fest!

Pripremite se za nezaboravno iskustvo ispunjeno jedinstvenim pričama i šarmantnom atmosferom u kreativno uređenom prostoru za druženje uz osvježavajuća pića, fantastičnu glazbu, pozitivne vibracije i opuštenu ljetnu zabavu. Sve to i još mnogo više očekuje vas na Dobro est Festu, novoj manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice općine Baška.
Naziv festivala dolazi od glagoljske azbuke, čija prva slova nose važnu, univerzalnu poruku koja ne poznaje granice vremena i jezika! Az, buki vede, glagoli, dobro, est, živeti, zelo, zemlji odnosno ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji ili posve jednostavno: Život je dobar! Ova jednostavna, ali snažna poruka sažima ljepotu života i bit ljeta u Baški—kultura, glazba, kreativnost, priroda i uživanje u izvrsnim vinima i osvježavajućim pićima.
Festival je osmišljen kako bi dodatno valorizirao jedinstvenu kulturno-turističku lokaciju, kompleks sv. Lucije u Jurandvoru, te nudi bijeg od gužvi, ljetno osvježenje i raznolik program za sve generacije.


    Prvi i posljednji dan festivala obilježit će nastupi renomiranih glazbenika:
•    Četvrtak, 11. srpnja: U skladu s posebnom lokacijom i posebnim festivalom, na samo otvorenje Dobro est Festa stiže nam i sasvim poseban gost - ne propustite jedinstveni koncert Rade Šerbedžije, jednog od naših najboljih glumaca, pjesnika i glazbenika. Njegovi koncerti uvijek su emotivni jer Rade, između hitova poput Barbara, Panonske trešnje, Ne daj se, Ines, Kad umre ljubav i ostalih bezvremenskih pjesmama kojima je kroz više desetljeća ostavio neizbrisiv trag, priča anegdote i vodi dijalog s publikom. “To su pjesme o ljubavi, prijateljstvu i emocijama”, rekao je Šerbedžija o svom glazbenom stvaralaštvu, no publika je davno prepoznala da je zapravo interpretacija tih pjesama ono zbog čega se uporno vraćaju slušanju i gledanju najuspješnijeg glumca naših prostora.
•    Utorak, 16. srpnja: Još jedna glazbena poslastica u prelijepom ambijentu kompleksa sv. Lucije na rasporedu je za posljednji dan festivala, kada će akustični koncert održati popularni dalmatinski glazbenik Hari Rončević. Miljenik publike i izuzetno uspješan kantautor, vlasnik nekih od najpoznatijih hitova kao što su “I sve dok dišen”, “Moje si more”, “Moj lipi anđele”, “Zemlja i stina” i “Aj ća, volin te”, Hari svojom nenametljivošću i šarmom osvaja publiku na uvijek rasprodanim koncertima, stoga ne propustite jedinstvenu priliku čuti uživo neke od najljepših ljubavnih pjesama u intimnoj, akustičnoj verziji.


Gastronomski užici:
U predivnom ambijentu kompleksa sv. Lucije, posjetitelji će moći uživati u vrhunskoj ponudi pića KuSshh bara. Isprobajte nagrađivani KuSshh gin i ostala pića, ili uživajte u prirodnom soku od cvjetova kadulje s otoka Krka, idealnom za sve uzraste. Ljubitelji vina moći će se prepustiti uživanju u nagrađivanim vinima vinarije Katunar Estate Winery. Otkrijte izuzetnu Žlahtinu Sv. Lucija iz obližnjeg vinograda, koja nudi puno i aromatično iskustvo - Katunar vina svjedoče o bogatoj vinarskoj tradiciji i izuzetnoj mikroklimi Baške!
U suradnji s TZO Baška, Društvo Sinjali dovodi Hrvatsko kazalište Pečuh, s izvedbom predstave "Ribe". Sva pravila se mijenjaju u mračnoj komediji istančanog ukusa koja će vas zabaviti i uzbuditi, a istražuje odnos moći između direktorice i njezine tajnice za vrijeme neočekivane večere u uredu.
Kazališni komad Elaine May "Ribe" žario je i palio na Broadwayu, a kako onda izgleda u režiji Čarne Kršul pogledajte u subotu, 13. srpnja u Jurandvoru!


    Čaša hladnog vina i opuštena atmosfera uz zalazak sunca poziv su svim onima koji žele osloboditi svoju kreativnost na nekoj od Art & Wine radionica, a Dobro est Fest nudi čak dvije:


•    Petak, 12. srpnja: Ako vas zanimaju tajne izrade mozaika, a uz to se želite zabaviti, uživati u dobrom društvu, kreativnom stvaranju i pozitivnoj atmosferi uz čašu dobrog vina, pridružite se radionici izrade mozaika "Glagoljsko slovo". Pod stručnim vodstvom kreativne Petre Kinkele Jelušić naučit ćete izrađivati mozaik od keramičkih pločica i otkriti mogućnosti koje tehnika mozaika pruža. Odabrani motiv radionice je glagoljica, a budući da glagoljska slova ne označavaju samo glasove nego imaju i brojevnu vrijednost, na radionici će se izrađivati personalizirani kućni brojevi. Zbog ograničenog broja polaznika, sudjelovanje u programu potrebno je prethodno najaviti ispunjavanjem obrasca!
•    Nedjelja, 14. srpnja: Sve one koji žele otkriti umjetnika u sebi držeći kist u jednoj i čašu dobrog vina u drugoj ruci, pozivamo na slikarsku radionicu !Etno motiv na torbi"! Ova edukativna slikarska zabava uključuje slikanje akrilnim bojama na platnenoj torbi ili tradicionalnom slikarskom platnu u opuštenoj i poticajnoj atmosferi, uz stručno vodstvo akademske slikarice Zorice Andrić, iz Srebrni concept studija, po principu "korak po korak". U želji da predstavimo polaznicima radionice ljepotu lokalne baštine bašćanskog kraja, odabrani motiv slikarske radionice je djevojka u lokalnoj narodnoj nošnji. Zbog ograničenog broja polaznika, sudjelovanje u programu potrebno je prethodno najaviti ispunjavanjem obrasca.


Od 11. do 16. srpnja, pod stručnim vodstvom Dane Kružić, voditeljice kompleksa sv. Lucije i "AZ" agencije za kulturu i turizam, održavat će se Glagoljaška školica u Jurandvoru - tečaj glagoljskog opismenjavanja za djecu.
Polaznici Školice tijekom pet dana učenja, druženja i igre imat će priliku upoznati tajne ovog starog hrvatskog pisma i to unutar kompleksa opatije sv. Lucije, u kojoj je nastao najznačajniji hrvatski glagoljski natpis – Bašćanska ploča.
Pridružite nam se!


Dok sunce zalazi, uživajte u čaši hladnog vina i opuštenoj atmosferi Dobro est Festa! Uz izvrsnu glazbu, fascinantne predstave i kreativne radionice, ovaj festival nudi nešto za svakogaSve informacije o programu dostupne su na našoj Facebook stranici i službenoj stranici TZO Baška. Ne propustite priliku biti dio ove jedinstvene manifestacije koja spaja povijesni značaj, kulturno bogatstvo, umjetnost i glazbenu izvrsnost.


Vidimo se na Dobro est Festu!



Natrag na vijesti

Turistička zajednica općine Baška

Adresa
Kralja Zvonimira 114, 51523 BAŠKA
Open in Google maps
Tel.
+385 51 856 817
Fax.
+385 51 856 544
E-pošta
info@visitbaska.hr

35.2°

Krk, Baška
15.07.2024 14:00

Vjetar
E 2 m/s
Vlaga
-%